Nakon što pošaljete e-poštu, to je prilično izvan vaše kontrole. Gmailov novi povjerljivi način rada pokušava vam vratiti malo kontrole nudeći datume isteka poruka i otežavajući prosljeđivanje e-pošte.



Povjerljivi način rada, dio novog Gmail sučelja , radi jer tehnički ne koristi standardne protokole e-pošte za isporuku poruke. Umjesto toga, povjerljive poruke hostiraju se na Googleovim poslužiteljima. To ima svoje nedostatke - primatelji koji ne pregledavaju e-poštu u Gmailu moraju kliknuti vezu kako bi otvorili poruke u pregledniku, na primjer. Ipak, to je pristojan pokušaj da se e-pošta bude sigurna i prilično je besprijekorna kada sve strane koriste Gmail. Evo kako to funkcionira.

Slanje povjerljivih e-poruka

Google uvodi povjerljive poruke dok ovo pišemo. Provjerite jeste li koristeći novi Gmail i to bi se na kraju trebalo pokazati. Kada vam se pojavi, vidjet ćete novi gumb Uključi/isključi povjerljivi način rada na alatnoj traci pri dnu prozora za sastavljanje poruke.

koliko traje melodija zvona

Kliknite ga i Gmail će vas pitati kada želite da e-poruka istekne i želite li omogućiti SMS potvrdu.

Samo napišite svoju e-poštu, kao i obično. Značka vam daje do znanja da ste u povjerljivom načinu rada.

Oglas

Također šaljete svoju e-poštu kao i obično, iako ako ste omogućili značajku SMS-a, možda će se od vas tražiti telefonski broj.

Bilješka : Ako ne želite čekati da istekne rok za poruku koju ste poslali, također možete otvoriti poruku bilo kada u mapi Poslano. Tamo ćete vidjeti opciju da odmah onemogućite pristup.

Dakle, tako izgleda slanje, ali s čime će se sa svoje strane morati nositi osoba kojoj šaljete povjerljivu poruku?

Primanje povjerljivih e-poruka

Primanje povjerljivih e-poruka ovih teza je jednostavno ako je primatelj korisnik Gmaila s omogućenom novom verzijom. Evo kako to izgleda:

Gumb naprijed je onemogućen, a tu je i natpis koji objašnjava tu značajku. Ali osim toga, ovo izgleda kao standardna e-pošta.

Kada e-poruka istekne, tekst u potpunosti nestaje:

Nije komplicirano, zar ne? Nažalost, stvari su malo drugačije ako primatelj nije korisnik Gmaila ili čak i ako je korisnik Gmaila koji koristi klijent e-pošte treće strane. Umjesto da vide poruku, vidjet će poveznicu poput ove:

Oglas

Moraju kliknuti ovu vezu kako bi otvorili povjerljivu poruku u svom pregledniku. Malo je nespretno, ali obavlja posao.

Očigledno rješenje: snimke zaslona i kopirajte/zalijepite

Ova značajka sprječava ljude da jednostavno pritisnu naprijed kako bi podijelili vašu poruku, ali ih ne sprječava da je podijele. Ništa ne sprječava nekoga da kopira i zalijepi sadržaj vaše poruke u novu poruku i pošalje je drugim ljudima. Također ih ništa ne sprječava snimanje zaslona . Ako se osobi kojoj šaljete e-poštu ne može vjerovati, ova značajka neće napraviti razliku osim signaliziranja da želite da poruka ostane privatna.

E-pošta nije sigurna

Druga stvar koju treba imati na umu je da e-pošta nije sigurna. Nije dizajnirano da bude. Poruke se šalju nešifrirane, a hakerima je trivijalno da ih presretnu. Još nitko ne koristi šifrirane poruke , jer ih je tako teško postaviti.

Ova nova značajka Gmaila nudi svojevrsni kompromis. Uglavnom je koristan samo među korisnicima Gmaila, ali teško je zamisliti kako bi inače mogao funkcionirati. Moje mišljenje: nemojte ovo koristiti za slanje bankovnih podataka ili lozinki, ali pokušajte s osobnim stvarima za koje ne biste radije stvorili trajni zapis.

PROČITAJTE SLJEDEĆE